Udstilling: Lotte Laserstein
6 maj 20231 okt 2023

Laserstein, Lotte, rysk flicka med puderdosa, 1928, stadel museum frankfurt

Den tysk-svenska konstnären Lotte Laserstein (1898–1993) är en av konstvärldens mest spännande återupptäckter. Vi presenterar den hittills största utställningen med hennes konst i Sverige och Norden. Här med lika stort fokus på de mångsidiga verk som Laserstein skapar i exil i Sverige som hennes tidigare produktion från Tyskland.

Laserstein, som numera räknas till en av 1900-talets stora realister, kommer till Sverige som emigrant från Tyskland 1937 på grund av nationalsocialisternas judeförföljelser. Det sker mitt i konstnärskarriären i Weimarrepubliken, där hon framgångsrikt sammanfört traditionellt måleri med samtida motiv och teman, bland annat den nya, självsäkra kvinnan.

I Sverige fortsätter Laserstein att arbeta under fem mycket produktiva årtionden, där processen för att hitta fotfäste i det nya hemlandet är tydlig. I expressiva självporträtt, rörande skildringar av andra emigranter samt landskap och stadsbilder väcker hennes svenska produktion frågor om vad det innebär att förlora sitt eget kulturella och sociala sammanhang och anpassa sig till ett nytt.

Kilde: Moderna Museet

6 maj – 1 okt
Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Voksen: 150 Kr.
Studerende & pensionister: 120 Kr.

 

Find Art Week program for Moderna Museet Malmö her

 

Moderna Museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tilgængelighed:
Niveaufri adgang – ja
Handicaptoilet – ja
Gratis for ledsager – ja

www.modernamuseet.se

Udstilling: Lotte Laserstein
6 maj 20231 okt 2023

Del

'Udstilling: Lotte Laserstein'

Facebook