Udstilling: Adèle Essle Zeiss – Statolit
18 feb 20233 sep 2023

Essle Zeiss, Adele, statolit, 2023, Foto: Helene Toresdotter

”Statolit” är en installation­ och performance för tre dansare som kommer att uppföras vid ett flertal tillfällen under utställningsperioden. ”Statolit” visas som en pendang till utställningen ”Lars Englund – Under arbete”. En dialog uppstår i museet mellan konstnärskap, över generationer, i ett intresse för rörelse och balans.

”Statolit” presenterades första gången på Galleri Mejan i Stockholm 2018 och ingår i Moderna Museets samling. Adèle Essle Zeiss använder enkla material – tre långa träplankor är horisontalt placerade i rummet, på vardera är en cementsäck placerad, fastsatt med spännband. På andra sidan plankan sitter en dansare, kroppens tyngd balanseras mot säcken som utgör motvikt. En liten förflyttning förändrar plankans höjd och påverkar rörelsen.

Adèle Essle Zeiss ställer frågan ”Var uppfattar vi gränsen mellan rörelse och stillhet?” och fortsätter: ”Dansarna har som uppgift att sitta stilla, men att då och då utföra en kontrollerad gemensam rörelse uppåt eller neråt. Plankorna fungerar som en förstärkare. De förstorar små rörelser i dansarnas kroppar och för dem vidare ut i rummet.”

Installationen och dokumentation visas under hela utställningsperioden.

Kilde: Moderna Museet

18 feb – 3 sep
Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Voksen: 150 Kr.
Studerende & pensionister: 120 Kr.

 

Find Art Week program for Moderna Museet Malmö her

 

Moderna Museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tilgængelighed:
Niveaufri adgang – ja
Handicaptoilet – ja
Gratis for ledsager – ja

www.modernamuseet.se

Udstilling: Adèle Essle Zeiss – Statolit
18 feb 20233 sep 2023

Del

'Udstilling: Adèle Essle Zeiss - Statolit'

Facebook