SPOT PÅ… Malmö Konsthall

SPOT PÅ… Malmö Konsthall

Lige ved togstationen Trianglern ligger Malmö Konsthall, hvor samtidskunsten præsenteres i store, lyse sale.
Foto: Malmö Konsthall

En billedhuggers atelier i Paris gav inspiration til dén arkitekt, der tegnede Malmö Konsthall. Her kan både udstillende kunstnere og publikum nyde lyset, der vælter ind. Vi har mødt kunsthallens leder Mats Stjernstedt til en samtale om kunstoplevelser over Øresund.

Hvad er Malmö Konsthall for et sted? Hvad er jeres profil?

“Att besöka Malmö Konsthall är att vandra rakt in i konsten. Den unika och öppna planlösningen speglar synen på att konst ska vara tillgänglig för alla, och bidrar till att den kan vara experimentell och nytänkande i form och tanke. Malmö Konsthall har sedan dörrarna öppnades 1975 presenterat samtida konst som utmanar och inspirerar. Här visas tre till fyra utställningar per år med såväl internationella och lokala konstnärer som på olika sätt speglar den samtid vi lever i.” 

Hvad er kunsthallens historie?

“Att konsthallen öppnades 1975 var resultatet av många års planering som diskuterats i Malmö Stad åtminstone sedan 1930-talet, men det var samhällsklimatet under 1960- och det tidiga 1970-talet som bidrog till att politiken slutligen tog beslut om en kommunal konsthall. Arkitekttävlingen vanns av Klas Anshelm och Malmö Konsthall betraktas idag som ett av hans viktigaste byggnader. Programmet har sedan början hållt en hög internationell profil med flera minnesvärda presentationer. ”

Er der én publikumsgruppe, du gerne vil øge jeres kontakt med?

“Under min ledning på konsthallen har jag bland annat varit intresserad av att se på Malmö som en verkligt internationell stad i Sverige. Vilket konstnärsskap visar man när den lokala kontexten är internationell, och hur ser publikens sammansättning ut?  Det har på senare tid påverkat vårt publikarbete – eller bättre uttryckt: vårt samarbete med den lokala publiken – på ett spännande sätt, framförallt i presentationer av konstnärer som Michael Rakowitz, Hassan Sharif och Ceija Stojka.” 

Hvad kan vi glæde os til i Malmö Konsthall under årets Art Week?

“Art Week sker ju till konsthallens stora belåtenhet under vernissage helgen 10-12/6 då vi öppnar sommarens utställningar med William Scott (San Francisco, i samarbete med Studio Voltaire, London), och Sandra Mujinga (Oslo/Berlin, i samarabete med MUNCH, Oslo). Konstnärerna visar varsitt separat projekt men i en öppen formation så de två utställningarna kan flätas samman, rumsligt och tematiskt. Vad som förenar dem är konstnärernas transformativa arbeten på gränsen mellan verklighet och fiktiv tillvaro, och hur de uppfattar identiteter som fluida och utbytbara, både i en målerisk och digital process.”

Og hvad kan vi glæde os til i fremtiden i det hele taget?

“Till hösten visar Malmö Konsthall ett större utställningsprojekt med verk från ett 30-tal Malmöbaserade konstnärer från olika generationer och uttryck. Det kommer bli en myllrande och rik presentation med fokus på konstens egensinnighet och integritet, men också de kollektiva kraftsamlingar som skapar förutsättningar för konstnärer att verka på i staden – en kollegial, konstnärlig och organisatorisk situation som alltid ger fler ringar på vattnet.”

MATS STJERNSTEDT Har været leder af Malmö Konsthall siden 2017. Tidligere har Mats Stjernstedt stået i spidsen for Kunstnernes Hus i Oslo og for Index, den banebrydende svenske kunstinstitution i Stockholm. Foto: Emma Larsson

Del artiklen

'SPOT PÅ... Malmö Konsthall'

Facebook