SPOT PÅ… Kunsthal Aarhus

SPOT PÅ… Kunsthal Aarhus

I september 1917 inviterede Aarhus Kunstbygning til indvielsesudstilling. I de forgangne 105 år har skiftende udstillinger fyldt kunsthallen, der i dag ledes af et direktør-team bestående af Diana Baldon og Iben Mosbæk. Foto er venligt stillet til rådighed af Kunsthal Aarhus.

Én af verdens ældste kunsthaller ligger midt i Aarhus. Vi har mødt stedets nye kunstneriske leder Diana Baldon til en samtale om, hvad kunstnerisk forskning kan resultere i – og om lysten til at se flere taxachauffører blandt publikum.

Hvad er Kunsthal Aarhus’ profil?

”Kunsthal Aarhus er netop en kunsthal, ikke et museum med egen samling. I stedet er kunsthallen optaget af at præsentere skiftende udstillinger. Så kunsthallens profil i dag er eksperimenterende, samarbejdende – og så har vi et fokus på kunstnerisk research og forskning. Vi har gode samarbejder med akademiske institutioner, så vi for tiden fx har to kunstnere tilknyttet, der begge er ph.d.-studerende, samt to andre ansat som postdocs. De arbejder med programmer, som vi kan præsentere i kunsthallen.”

Hvad skal publikum have ud af at besøge Kunsthal Aarhus?

”I Kunsthal Aarhus har vi en god balance mellem lokale, nationale og internationale kunstnere i udstillingerne og arbejder med hele spektret fra det, man kunne kalde talent-udstillinger og opefter. Kunsthal Aarhus har fx tradition for at præsentere Det Jyske Kunstakademis afgangsudstilling. Dét samarbejde betyder, at vi får et godt flow af yngre kunstnere, som vi giver rum til at eksperimentere. Vi har også et internationalt udsyn og samarbejder fx  med udstillingssteder i Sydkorea, hvilket giver publikum andre typer af oplevelser.”

Hvad er kunsthallens historie?

”Kunsthal Aarhus åbnede i 1917, altså under 1. verdenskrig og samtidig med Lenin og den russiske revolution, så kunsthallen er én af landets – og verdens – ældste. Kunsthallen blev født ud af kunstneres og kunstinteresseredes egne initiativer. Oprindeligt hed stedet Aarhus Kunstbygning, men skiftede navn i 2012 til Kunsthal Aarhus. En tradition i Kunsthal Aarhus er i øvrigt KP, altså Kunstnernes Påskeudstilling, en censureret forårsudstilling, som har kørt hvert år siden 1947; her er igen et godt mix mellem lokale og ikke-lokale kunstnere udvalgt til udstillingen – der nu om dage også rummer en digital komponent.”

Hvis du skal pege på én publikumsgruppe, du gerne vil øge jeres kontakt med, hvem er så det?

”Kunsthal Aarhus har en kernegruppe af publikummer, som virkelig sætter pris på stedet og løbende er kommet her gennem mange år. Den gruppe glæder jeg mig til at lære bedre at kende. Derudover vil jeg arbejde med at lokalisere publikumsgrupper, som ikke bare kan komme til at elske Kunsthal Aarhus, men kan komme til at elske kunsten som sådan. Som jeg ser det, så skal Kunsthal Aarhus arbejde for, at flere bliver passionerede omkring kunst. Men det er en udfordring i Danmark, for her anses samtidskunst for at være elitært. Sådan er det ikke i Italien, hvor jeg kommer fra. Her synes også taxachauffører, at det er virkelig cool at gå på kunstudstilling. Det kan man sagtens nyde, selvom man ikke nødvendigvis kender til det hele – også uden at føle sig intimideret. ”

Hvad kan vi glæde os til under årets Art Week?

”Èn af de ændringer, jeg gennemførte, da jeg kom til i slutningen af 2021, var at invitere billedkunstneren Kirstine Roepstorff til at være huskunstner hen over 18 måneder. Her er Roepstorff blevet bedt om at gøre alt andet end det, kunstnere normalt ville gøre, altså lave udstillinger – men være det friske øje på vores praksis her. Så brød krigen i Ukraine ud – og Roepstorff kom med en idé til et projekt, hvor den akutte situation er nærværende.”

Og hvad kan vi glæde os til i fremtiden i det hele taget?

”Fra slutningen af august præsenterer vi MUSEUM FOR FREMTIDEN, en labyrintisk museumsoplevelse, skabt i samarbejde med Teater Sort/Hvid, instruktøren Christian Lollike og dramaturg Anders Thrue Djurslev, som pt. også er ph.d-studerende i et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus, Teater Sort/Hvid og Aarhus Universitet. Publikum vil til sin tid blive sluset ind i mindre grupper og ført igennem et iscenesat museum. Her møder publikum nyskabte værker af samtidskunstnere, bl.a. Helene Nymann, som er én af de ph.d.-studerende, som er tilknyttet Kunsthal Aarhus. MUSEUM FOR FREMTIDEN vil også rumme værker af billedkunstner Ferdinand Ahm Krag og kunstnerduoen Studio ThinkingHand.”

Diana Baldon er kurator og kunsthistoriker. Hun har siden 2021 været kunstnerisk direktør for Kunsthal Aarhus.
Diana Baldon har italiensk baggrund og boet i en årrække i Danmark. Hun har tidligere været leder af Index i Stockholm, Malmö Konsthall og senest Fondazione Modena Arti Visive i Norditalien.

Del artiklen

'SPOT PÅ... Kunsthal Aarhus'

Facebook