SPOT PÅ… Nikolaj Kunsthal

SPOT PÅ… Nikolaj Kunsthal

HELENE NYBORG BAY har været kunstnerisk leder af Nikolaj Kunsthal siden 2018. Helene Nyborg Bay har tidligere drevet eget galleri, arbejdet med kunstnere og udstillingssteder i Berlin, samt været leder af Viborg Kunsthal.
Foto: Tue Blichfeldt

En tidligere kirke i den ældste del af hovedstaden har siden 1980’erne været Københavns store udstillingssted for samtidskunst. Nikolaj Kunsthal er samtidig festivalcentrum under Art Week. Vi har mødt den kunstneriske leder Helene Nyborg Bay til en samtale om samtidskunst – og om at udstille ny kunst i arkæiske lokaler. 

Hvad er Nikolaj Kunsthal for et udstillingssted?

“Vi er først og fremmest Københavns Kunsthal. Det vil sige, at Nikolaj Kunsthal har et særlig fokus på Københavns kunstmiljø. Selv når vi arbejder med internationale kunstnere, er der altid en tråd til det københavnske. Vi koncentrerer os om det nære samtidig med, at vi er udadskuende. I Nikolaj Kunsthal er vi optaget af at se på tendenser i tiden, der er samfundsrelevante, også når det er en dybt personlig og æstetisk erfaring, som bærer oplevelsen i en udstilling. Vi arbejder rigtig tæt sammen med kunstnerne og deler meget ansvar med dem. Kunstnerne får ofte lov til at præsentere deres værker ret ufiltrerede, hvilket skaber en særlig dynamik i arbejdet med det nye, det levende, det skabende.”

Hvad kan vi glæde os til i Nikolaj Kunsthal under årets Art Week? 

“Mange ting! Jeg vil især fremhæve vores Art Bar Extravaganza, altså Art Weeks åbningsfest. Virkelig god stemning, kombineret med fantastiske kunstoplevelser og gode mennesker; dét arrangement må man ikke snyde sig selv for. Jeg vil også gerne fremhæve Smag Kunsten, en af mine all time favourites. Smag Kunsten-arrangementerne under Art Week er en anderledes måde at møde både kunstnere og værker på. Her er flere sanser i spil (fordi mad er en del af kunstværkerne, red.). Med Smag Kunsten nedbrydes barrierer uvilkårligt, fordi man ved, at man skal deltage i et måltid, hvilket man i sagens natur er nødt til at deltage aktivt i og overgive sig til. Under Art Week byder vi også velkommen til morgenceremonier med orgelmusik, mens man oplever udstillingerne og talks.” 

Hvad er kunsthallens historie?

“I Nikolaj Kunsthal stiger man ind i et stykke byhistorie. Og sådan set også et stykke danmarkshistorie. Hans Tavsen, der stod i spidsen for at gennemføre reformationen i København, var præst her i 1500-tallet. Springer vi frem til 1960’erne og 1970’erne, drev Knud Petersen udstillingssted her. Han arbejdede sammen med den eksperimenterende Fluxusbevægelse og etablerede Kunstbiblioteket, hvor man kunne låne et samtidskunstværk med hjem til egen lejlighed. Siden 1981 har Københavns Kommune drevet udstillingssted i kirkebygningen, i dag med navnet Nikolaj Kunsthal.”

Hvad skal publikum have ud af at besøge Nikolaj Kunsthal?

“Vores ambition er at skabe udstillinger, som sætter sig spor. I Nikolaj Kunsthals kirkerum har vi en arkitektur, der er helt fantastisk med 12 meter til loftet i Nedre Galleri. Men arkitekturen er også meget krævende. Det betyder, at vi altid arbejder med stedsspecifikke udstillinger. Kunstnerne kommer her og skaber værker til stedet. Der bliver nødt til at være greb, som harmonerer med rummets proportioner. Kunst er jo også fysisk. Hvis man vil have den dybe oplevelse, er man også nødt til at dukke op og dykke ned i den fysisk. Samtidig har vi været kunsthal så længe, at mange københavnere har en særlig forbindelse til stedet. For eksempel oplever vi ofte gæster, der har haft deres første oplevelser med samtidskunsten i Nikolaj og nu har en tradition for at vende tilbage gang på gang. ”

Hvis du skal pege på én publikumsgruppe, I gerne vil have bedre fat i, hvem er så det?

“Egentlig synes jeg, at vi har ret godt fat i alle publikumsgrupper i vores brede målgruppe. De unge fra begyndelsen af 20’erne og opefter kommer meget herind, bl.a. fordi vi har fokus på talentudvikling. Vores nyeste udstillingsrum, Platform, danner ramme for at unge kunstnere og kuratorer kan lave projekter sammen. Samtidig har vi events, hvor vi mikser genrer på tværs af samtidskunst, performance og DJ’s, hvilket betyder, at de unge gerne kommer, også selvom de måske ikke på forhånd er interesseret i udstillingerne. Seniorerne kommer heldigvis også, ligesom børnefamilierne gør, bl.a. fordi vi hvert efterår har en familieudstilling.”

For dig at se, hvad er det så samtidskunsten kan?

“Samtidskunsten er et spejl af det samfund, vi lever i. Den er levende og skabende, og så er den i dialog med det, som sker om ørerne på os, og den tid vi befinder os i.”

‘In Art We Trust’, skriver Nikolaj Kunsthal med store typer på det gamle kirketårn. Under Art Week er kunsthallen centrum for festivalens åbningsfest, Art Bar Extravaganza, ligesom de følgende dage myldrer med events og kunstoplevelser. Foto: Tue Blichfeldt

Del artiklen

'SPOT PÅ... Nikolaj Kunsthal'

Facebook