På med brillerne – Virtual Reality indtager samtidskunsten 

På med brillerne – Virtual Reality indtager samtidskunsten 

Char Davies. Tree Pond, Osmose (1994). Digital stilbillede skudt i realtid med HMD (head-mounted display) under en immersiv virtuel miljø live-performance. Foto: Osmose

Virtual Reality – VR har for alvor gjort sit indtog på kunstscenen de seneste år. Det er heller ikke overraskende, at kunstmediet oplever en stor popularitet med dets interaktive og sanselige karakter, for med VR kan kunstnere skabe alternative universer, og publikum kan stige ind i transcenderende paralleluniverser. Af denne grund kaldes VR kunstværker også ofte for immersive installationer. På Art Week 2022 kan du opleve hele tre arrangementer, hvor den futuristiske VR-kunst er i centrum. 

 

Art Talk torsdag d. 9. juni, Fotografisk Center

Char Davies og Jakob Kudsk Steensen inviterer til en Art Talk, hvor deres kunstneriske arbejde, virtual realitys historie, mediekunst, og et tema om omsorg for miljøet er i centrum. Char Davies har en næsten kultlignende status som en af frontpersonerne inden for Virtual Reality i samtidskunsten og udviklingen af immersiv virtuel kunst med værkerne Osmose (1995) og Ephémère (1998). 

Jakob Kudsk Steensen arbejder ligeledes med VR-teknologi og immersive installationer, men også specifikt med environmental storytelling. Samtalen mellem Davies og Kudsk Steensen åbner op for virtual realitys historie i Norden, VR som kunstnerisk medie – samt et etisk spørgsmål om de miljømæssige implikationer ved at arbejde med nye teknologier, og de gamle forkastes. 

Jakob Kudsk Steensen, Aquaphobia, 2017, Fotografisk Center. Foto: Kunstneren selv
Jakob Kudsk Steensen, Aquaphobia, 2017, Fotografisk Center. Foto: Kunstneren selv

Udstilling 2. juni – 24. juni, FRIISLAND Center for Performance Art

Den nigerianske kunstner Taiwo Aiyedogbon præsenterer Gèlèdè – et nyt VR-kunstværk. Titlen refererer til en ceremoniel maskerade, som Yoruba folket i Nigeria praktiserer. Med masker og rituel dans hyldes Yorubas mødre, de unge og gamle, deres formødre og guddommelige moderlige kræfter. Gèlèdè er en stedsspecifik performance om Yoruba-folkets ceremoni. 

Friisland. ART X Lagos. MIRROR-MIRROR. Taiwo Aiyedogbon (2019). Foto: Ukendt fotograf
Friisland. ART X Lagos. MIRROR-MIRROR. Taiwo Aiyedogbon (2019). Foto: Ukendt fotograf

Udstilling 5. juni – 20. juli, Den Frie Udstillingsbygning

Du kan under årets Art Week helt eksklusivt opleve VR-værket Billeder fra fremtiden, som normalt er rettet mod og fremvises til skoleklasser. I værket akkompagneres du af flere kunstnere, der tager dig med på en rejse gennem skabelsen af deres værker. De har samtidig til fælles, som titlen også indikerer, at kunstnernes praksisser kredser om fremtidens liv.

En række danske samtidskunstnere har været med til at skabe Billeder fra Fremtiden, herunder: Anne Haaning (f. 1977), Jens Settergren (f. 1989), Kristoffer Ørum (f. 1975), duoen Kirsten Astrup (f. 1983) & Maria Bordorff (f. 1988) samt Rikke Luther (f. 1970). 

Billeder fra fremtiden. Foto: Den Frie Udstillingsbygning
Billeder fra fremtiden. Foto: Den Frie Udstillingsbygning

Fotografisk Center

Udstilling: Char Davies, Osmose (1985) og Ephémère (1998)

FRIISLAND – Center for Performance Art

Udstilling: Taiwo Aiyedogbon, Gèlèdè performance opførelser fra 02.06 – 24.06 2022

Den Frie Udstillingsbygning

Gruppeudstilling: Anne Haaning, Jens Settergren, Kristoffer Ørum, duoen Kirsten Astrup & Maria Bordorff samt Rikke Luther, Billeder fra Fremtiden (link følger) løber fra 05.06 –20.06 2022

 

Del artiklen

'På med brillerne – Virtual Reality indtager samtidskunsten '

Facebook