Udstilling: Lars Englund – Under arbete
18 feb 20233 sep 2023

Lars Englund: Relative, 1982. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet Bildupphovsrätt 2022.

Under arbete – så kan Lars Englunds undersökningar av material och former beskrivas. Englund har samarbetat med cement- och gummifabriker, utgår från maskinkomponenter och industrimaterial, byter skala från modell till monumental och inspireras av tunnelbanan såväl som barockarkitektur. Utställningen spänner från tidigt 1950-tal med målningar som sällan visats, till skulpturer från 2000-talet.
Vi kan känna igen de material Lars Englund använder från husfasader och verkstäder. Genom sina val uppmärksammar han oss på det vardagliga och låter det vara det extraordinära.

Utställningen visar skulpturer både från Moderna Museets samling och konstverk som lånats in från Lars Englund själv. Titlarna lyfter fram konstnärens fokus på form: ”Volym”, ”Sfär” och ”Pars Pro Toto” – del av helhet. Skulpturerna, som ofta hänger från taket, samspelar med rummen och markerar riktningar. Det finns inte en bestämd utgångspunkt utan vi rör oss i förhållande till och runt de abstrakta formerna.

Konstverken skapar en dialog med byggnadens industriella historia som elektricitetsverk ritat av John Smedberg uppfört 1901 och även Tham och Videgårds museiarkitektur från 2009 med den karaktäristiska perforerade metallfasaden, ett material som Englunds använder i sina verk.

Kilde: Moderna Museet

18 feb – 3 sep
Tirs-søn 11-17
Tors 11-19

Voksen: 150 Kr.
Studerende & pensionister: 120 Kr.

 

Find Art Week program for Moderna Museet Malmö her

 

Moderna Museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
SE-211 29 Malmö

Tilgængelighed:
Niveaufri adgang – ja
Handicaptoilet – ja
Gratis for ledsager – ja

www.modernamuseet.se

Udstilling: Lars Englund – Under arbete
18 feb 20233 sep 2023

Del

'Udstilling: Lars Englund - Under arbete'

Facebook