RETUR! – kunst vender hjem

RETUR! – kunst vender hjem

Julie Stavad, ‘I am here for pleasure but it is no fun’ 2022. Foto: Anders Sune Berg

I år præsenterer Art Week i samarbejde med en række udstillingssteder i Aarhus og København det nye udstillingsformat RETUR! Et navn, som mere end antyder, at kunstværker skabt til ét sted flytter til kunstnerens hjemstavn og en ny udstillingsdestination. 

De fleste udstillinger er engangsforestillinger, som blot opføres et sted – én enkelt gang, i hvert fald, hvis man er en yngre dansk samtidskunstner (for verdenskendte og afdøde kunstnere er det en anden sag med store udstillinger på turné).

Under årets festival for samtidskunst, Art Week, bliver publikum i Aarhus og København præsenteret for udstillingsformatet RETUR!, som genopfører enten udstillinger eller performances i kunstnerens egen hjemby. Det sker med støtte fra Statens Kunstfond og i samarbejde med en række udstillingssteder og samarbejdspartnere.

“For os handler RETUR! – og Art Week i øvrigt – om, at gode kunstoplevelser gerne skal ud til flere. Samtidig undersøger vi med formatet, hvad der sker, når en udstilling skaleres op eller ned, tilpasses og flytter ind i en anden lokalitet end den, udstillingen oprindeligt var skabt til. Endelig er der selvfølgelig et bæredygtighedsaspekt ved, at værker ikke bare opmagasineres, men indgår på ny”, siger Art Weeks programchef Jan Falk Borup. 

I visionen om RETUR!- udstillinger ligger altså en bestræbelse efter at få samtidskunsten ud til flere og at samarbejde med kunstnerdrevne udstillingssteder – et aspekt, der er en del af selve Art Weeks dna. 

RETUR!- oplevelser, du kan opleve under Art Week:

PERFORMANCES:  

Aarhus, KØN – Gender Museum Denmark

Kom til Art Bar Extravaganza, og oplev Mads Borres drømmende performance med sang, oplæsning og en skulpturel iscenesættelse af sig selv som fe. 

17.juni kl.17-23

Gratis entré

København, Skjold Contemporary 

I kvindernes omklædningsrum på Østerbro Stadion, der huser galleriet Skjold Contemporary – kan du opleve 3x performances Returbold – 3 genopførelser på hjemmebane – af Peter Højbjerg, Ulla Hvejsel og Ida Brottmann.

13.juni 

17.00-19.30

Gratis entré 

UDSTILLINGER:

Aarhus, Spanien 19c

A large bee crawls out of your shopping bag, Julie Stavad

Julie Stavads prisbelønnede udstilling på Overgaden vandrer ud af sit totalinstallatoriske ophav og ind på udstillingsstedet Spanien 19c. 

9-19 juni

Gratis entré

Aarhus, Dokk1

This Work of Love, LISE TOVESDATTER SKOU

På Dokk1 kan du opleve en udstilling med et særligt tekstnært og stofligt islæt af Lise Tovesdatter Skou.

9- 19 juni

Gratis entré

København, LOKALE 

Steneren i LOKALE. Gamle og nye sten og projekter fra nær og fjern, Camilla Nørgaard

Steneren i LOKALE er mere en igangsættelse af en proces, end det er en udstilling. Nye og gamle værker, processer og projekter får her en ny form eller nye omgivelser. Fælles for dem er, at de tager udgangspunkt i det at samle.

9-19. juni 

Del artiklen

'RETUR! - kunst vender hjem'

Facebook