Oplev ny udstilling om Lee Miller

Oplev ny udstilling om Lee Miller

Fotografen Lee Miller liv og virke præsenteres i ny udstilling på i Den Sorte Diamant. Foto: Lee Miller Archives

Ark Week præsenterer et væld af spændende udstillinger, der er aktuelle lige nu. Torsdag er der fernisering på ny udstilling om den normbrydende kunstner Elizabeth ‘Lee’ Millers helt usædvanlige liv som fotograf, model, forretningskvinde, gourmetkok, forfatter og krigskorrespondent.

Elizabeth ‘Lee’ Miller (1907-1977) er et af de mest fascinerende og gådefulde kvindelige ikoner i det 20. århundrede. Gennem hele sit liv udviste hun en ufattelig evne til at transformere sig. Med enormt mod påtog hun sig et væld af projekter som model, selvstændig forretningskvinde, rejsende, forfatter, krigskorrespondent for Vogue og gourmetkok, men mest af alt var hun en blændende god fotograf. Lee Miller har indfanget nogle af de mest tragiske begivenheder i de 20. århundrede med stor sensitivitet, og hendes fotografier og tekster vidner om et menneske, der udfordrede konventioner omkring det at være kvinde og fotograf. 

Udstillingen LEE MILLER – Fotograf. Ikon. Surrealist fremhæver Millers frie og normbrydende måde at leve og arbejde på; fra de tidlige surrealistisk inspirerede år i Paris, over tiden med succesfuldt fotoatelier i New York, første ægteskab i Ægypten, rejser i Østeuropa til livet som krigskorrespondent for Vogue. I udstillingen vises også fotografi fra tiden efter krigen med Millers familie på landstedet Farley Farm i det sydlige England. Gennem sit liv opbyggede Lee Miller en enorm venskabskreds, særligt blandt kunstnere, og udstillingen viser et bredt udsnit af hendes mange fotografier af nogle af det 20. århundredes væsentligste avantgardekunstnere. 

Miller var nok kendt i sin samtid, men den store berømmelse er kommet til efter hendes død, og gennem de senere årtier er hendes fotografier blevet udstillet verden over i både solo- og temaudstillinger.

Fire nedslag i Lee Millers fotografi

David E. Scherman, dressed for war / David E. Scherman, klædt på til krig  London, England 1943 © Lee Miller Archives 2022. www.leemiller.co.uk

Lee Miller indledte sin kunstneriske karriere i Paris’ avantgardistiske og surrealistiske kredse i slutningen af 1920’erne. Fotografiet af Millers rejsefælle under Anden Verdenskrig, David D. Scherman, forener hendes kunstneriske udgangspunkt og arbejde som reklame- og modefotograf. Billedet er iscenesat som et modefotografi, men med en surrealistisk sammensætning af genstande: Kamera, gasmaske og stribet paraply. 

Lee Miller and Picasso, Liberation of Paris / Lee Miller og Picasso, Befrielsen af Paris  France 1944 © Lee Miller Archives 2022. www.leemiller.co.uk

Den ellers så elegante og modebevidste Lee Miller trak under Anden Verdenskrig i uniform. Hun var krigskorrespondent for Vogue og skildrede i foto og tekst både ødelæggelserne og befrielsen af mange europæiske byer. Efter befrielsen af Paris opsøgte Miller venner, som hun blot havde haft lidt kontakt med gennem krigsårene. Fotografiet med Pablo Picasso er taget i den spanske kunstners atelier. De to havde et livslangt venskab. 

Solarised Portrait (thought to be Méret Oppenheim) / Solariseret Portræt  (muligvis Méret Oppenheim)  Paris, Frankrig 1932 © Lee Miller Archives 2022. www.leemiller.co.uk

Lee Miller og den amerikanske avantgardekunstner Man Ray arbejdede tæt sammen i perioden 1929-1932 i de surrealistiske kredse i Paris. De fandt på at udnytte den allerede kendte solariseringsteknik rent kunstnerisk. Teknikken tilførte deres fotografi en særhed, som de begge dyrkede: Den skabte tredimensionalitet og vendte rundt på sorte og hvide dele i deres fotografier. 

Untitled [Rat tails] / Uden titel [Rottehaler]  Paris, Frankrig ca. 1930 © Lee Miller Archives 2022. www.leemiller.co.uk

Rotter på en loftbjælke med lange dinglende haler var måske ikke et særsyn i 1930’ernes Paris, men måden Lee Miller fotograferede rotterne på, får billedet af dem til at fremstå lettere gådefuldt. Fotografiet er typisk for Millers tilgang til surrealismen. Hun havde en særegen evne til at skabe en form for fremmedgørelse ved at fokusere på detaljer og arbejde med en tæt beskæring af sine motiver. På den måde er det ofte en paradoksal virkelighed, der kommer til syne til Millers billeder.

 

Fakta: Lee Miller

1907 Født i Poughkeepsie, New York. 

1927 Opdages som model af Condé Nast og kommer på forsiden af Vogue i 1927. I 1928 studerer Miller på The Art Students League of New York. 

1929-1932 Rejser til Paris, Firenze og Rom og studerer kunst. I Paris møder hun den amerikanske kunstner Man Ray, de skaber et samarbejde om fotografi og danner par frem til 1932, hvor Miller rejser retur til New York og etablerer et nyt fotoatelier. Miller udstiller meget i perioden 1931-1934 i Europa og USA. 

1934-1939 Gifter sig med den ægyptiske forretningsmand Aziz Eloui Bey og parret bosætter sig i Ægypten, hvor Miller har taget nogle af sine mest kendte fotografier i den ægyptiske ørken. 

1937-1942 Møder den engelske surrealistiske kunstner og kunstsamler Roland Penrose, som hun senere bliver gift og bosætter sig i London, hvor hun bl.a. laver reportager fra Blitzen til Vogue. 

1942 lader sig akkreditere som krigskorrespondent i den amerikanske hær. Samme år publicerer hun fotobogen Wrens in Camera om kvinders arbejde under krigen. 

1945 Fotograferer i Dachau og Buchenwald sammen med Life-journalisten David E. Scherman efter befrielsen af koncentrationslejrene. 

1947-1949 Får sønnen Antony og skriver om det at blive mor i Vogue. Køber landstedet Farley Farm i England sammen med Roland Penrose. 

1951-1955 Fotograferer og skriver til bøger og en række artikler for Vogue, bl.a. om Picasso og om livet på Farley Farm. Har værker med i Edward Steichen legendariske udstilling Family of Man på MoMA og den efterfølgende turné. 

1960 Bliver lidenskabeligt interesseret i gourmetmad. 

1977 Millers fotografi udstilles i The History of Fashion Photography, International Museum of Photography i New York. Lee Miller dør på Farley Farm 21. juli 70 år gammel.

 

Udstillingen LEE MILLER har fernisering under Art Week d. 16. juni kl 16:30, og kan efterfølgende opleves frem til 14. januar 2023.

Både tekst og billeder er meget venligt stillet til rådighed for Art Week af Det Kongelige Bibliotek.

Del artiklen

'Oplev ny udstilling om Lee Miller'

Facebook