SPOT PÅ… Frederiksbergmuseerne

SPOT PÅ… Frederiksbergmuseerne

Cisternerne – uden udstilling. Foto: Johan Rosenmunthe

AStrid La Cour

Direktør for Frederiksberg-museerne, som omfatter STORM, Bakkehuset, Møstings og Cisternerne.

Astrid la Cour er prisbelønnet for sit arbejde; hun modtog tidligere i år Ny Carlbergfondets kunstpris, Carl Jacobsens Museumsmandslegat.

Kølige kamre, fine sommerresidenser, bølgende bakker og blomstrende parker; på Frederiksberg kommer man på landet i byen. Her møder vi direktøren for Frederiksbergmuseerne, Astrid la Cour til en snak om to udstillingssteder for samtidskunst, Møstings og Cisternerne.

Astrid la Cour. Foto: Steen Møller Rasmussen
Astrid la Cour, direktør for Frederiksberg-museerne. Foto: Steen Møller Rasmussen

Hvad er Frederiksbergmuseerne for en størrelse?

“Frederiksbergmuseerne bindes sammen af hovedstadens smukke parker Søndermarken og Frederiksberg Have. På tværs af parkerne kan man vandre fra international samtidskunst i Cisternernes underjordiske mørke til Bakkehusets blomstrende have og guldalderfortællinger. Fra fordybelse i den danske tradition for humor og satire på STORM til samtidskunst på den smukke lille kunsthal Møstings. I Frederiksbergmuseerne kan man kort sagt få både samtidskunst og 200 års danmarkshistorie udfoldet gennem kunstens æstetiske, kritiske, humoristiske og perspektiverende vinkler.”

Hvad er historien bag Møstings og Cisternerne?

“Cisternerne er et tidligere vandreservoir, som leverede rent drikkevand til hele København frem til 1933. Den underjordiske bygning blev opført i 1856-59. Stedet blev genopdaget, da København var Europæisk Kulturby i 1996, herefter foregik en række forskellige kulturaktiviteter til det i en årrække blev drevet som museum for glaskunst. I 2013 blev Cisternerne del af Frederiksbergmuseerne og i 2014 relancerede vi de underjordiske rum til kunsthallen Cisternerne, hvor vi hvert år inviterer en internationalt anerkendt kunstner eller arkitekt til at skabe en stedsspecifik udstilling.

Møstings er bygget i 1800, og var en sommerresidens, dengang Frederiksberg lå ’på landet’. Den mest kendte ejer, Johan Sigismund von Møsting, var bl.a. finansminister under Frederik VI. Huset blev i tre årtier brugt som kulturhus under Frederiksberg Kommune, indtil det i 2013 blev en del af Frederiksbergmuseerne. Hvert år udvælges fire til fem udstillinger på baggrund af et Open Call, hvor alle har mulighed for at ansøge.”

Både under Art Week og resten af året er der gratis adgang til udstillingsstedet Møstings. Den aktuelle udstilling af Torgny Wilcke anbefales. Foto: Malthe Ivarsson for Frederiksbergmuseerne.
Både under Art Week og resten af året er der gratis adgang til udstillingsstedet Møstings. Den aktuelle udstilling af Torgny Wilcke anbefales. Foto: Malthe Ivarsson for Frederiksbergmuseerne.

Hvad skal publikum have ud af at besøge de to steder?

“Begge steder arbejder kunstnerne stedsspecifikt. I Cisternerne vækkes sanserne af kulden, fugten, mørket og rumklangen. Kunsten spiller sammen med klimaet og den helt særlige arkitektur, stemning og historie. Så her ser man ikke blot på kunsten, man er omsluttet af den. Ofte bæres oplevelsen stærkt i kroppen efterfølgende.

I Møstings kan man primært opleve skiftende udstillinger af danske samtidskunstnere. Ligesom i Cisternerne forholder kunstnerne sig til stedets særegne arkitektur. I kunsthallens herskabelige stuer med høje paneler, stuk og lysekroner spiller følelsen af hjemlighed ind. Vi har altid fri entré og for mange er et besøg i Møstings en fast del af deres tur i Frederiksberg Have. På den måde bliver udstillingsoplevelsen del af en næsten hverdagsagtig rutine, og understøtter et ligetil og naturligt forhold til dét at være nysgerrig på samtidskunsten.”

Hvad kan vi glæde os til under årets Art Week?

“Med udstillingen Multiple Realities i Cisternerne har den japanske performancekunster Chiharu Shiota grebet muligheden for at udfolde associationer til psykens mørke ubevidste indre, et labyrintisk drømmelandskab af spejlinger.  Som en del af Art Week vil publikum også kunne opleve en performance her med Yuko Kaseki og Yui Kawaguchi.

Den aktuelle udstilling med billedkunstner Torgny Wilcke i Møstings er et vellykket, på én gang råt og poetisk, greb om husets særlige rum, hvor han går i dialog med farver, proportioner og lysindfald. Jeg glæder mig derudover meget til, at vi åbner Den nye hjørnestue på Bakkehuset. Det helt nye rum er et moderne take på den oprindelige salonkultur, som fandt sted i huset hos Rahbek-ægteparret i starten af 1800-tallet. Rummet er både en totaludsmykning og et kontemporært værk, der på fineste vis indskriver sig i Bakkehusets ånd. Den nye hjørnestue fungerer som både kunst- og samtalerum og er blevet til i et samarbejde mellem digter Morten Søndergaard, møbelsnedker Teis Dich Abrahamsen og kurator Annesofie Becker. Under Art Week inviterer Bakkehuset derudover til Art Morning, hvor traditionen med samtaler på tværs af kunst og naturvidenskab holdes i hævd.”

Under jorden, nede i et gammelt vandreservoir, finder man det spetakulære udstillingssted Cisternerne. Lige nu med udstillingen Multiple Realities af japanske Chiharu Shiota. Foto: Torben Eskerod for Frederiksbergmuseerne.

 

Møstings. Torgny Wilcke, Installationsview Stuer Til Gulv. Foto: Torben Eskerod
Møstings. Torgny Wilcke, Installationsview Stuer Til Gulv. Foto: Torben Eskerod
Skabe i Den nye Hjørnestue på Bakkehuset skabt af digteren Morten Søndergaard, møbelsnedkeren Teis Dich Abrahamsen og udstillingskuratoren Annesofie Becker 2022. Foto: Frederiksbergmuseerne
Skabe i Den nye Hjørnestue på Bakkehuset skabt af digteren Morten Søndergaard, møbelsnedkeren Teis Dich Abrahamsen og udstillingskuratoren Annesofie Becker. 2022. Foto: Frederiksbergmuseerne

Del artiklen

'SPOT PÅ... Frederiksbergmuseerne'

Facebook