Mød kuratoren Awa Konaté

Kort om:
Awa Konaté

Uddannet BA i afrikanske studier og statskundskab fra SOAS, University of London. Derudover er hun uddannet kandidat i Contemporary Art fra Sotheby’s Institute of Art i London.

Konaté er skaber af den kuratoriske platform Culture Art Society (CAS) og har et kuratorisk fokus på fotografi, film, og andre kamerabaserede praksis.

Awa Konaté arbejder både i London og København. Hun er her fotograferet ved Statens Værksteder for Kunst. Foto: Mai McDonald

Når kuratoren Awa Konaté arbejder, bliver historien og gamle arkiver til basis for kunst og ny indsigt i vores verden. Konaté er aktuel som co-kurator på Jeannettes Ehlers nye udstilling på Kunsthal Charlottenborg. 

Dansk-ivorianske Awa Konaté er selvstændig kurator og deltog sidste år i Art Weeks internationale kuratorprogram. Vi mødte hende på Statens Værksteder for Kunst for at høre, hvor hun er nu, til en snak om arbejdet som kurator og om hendes samarbejde med Jeannette Ehlers. 

Som kurator planlægger og formidler Konaté kunstudstillinger i samarbejde med kunstnere og udstillingssteder.
”Mit fokus er på sorte kunstnere. Rigtig meget af min praksis er at researche i arkiver og generelle arkivalier,” siger Konaté. “Jeg vil skabe en bredere forståelse af, hvad folk tror, de kender til af afrikanske kulturelle produktioner. Men det er jo også en måde at skabe adgang til arkiver på, for desværre er det rigtig ofte svært at få adgang.”
Derfor skabte Konaté research-platformen Culture Art Society (CAS) i 2013 som en måde at reflektere over sin praksis og for at åbne op for, at folk kunne engagere sig med visuel praksis af afrikanske kunstnere og kunstnere fra diasporaen. Samtidig med CAS arbejder Konaté som selvstændig kurator. 

“Arbejdet som kurator handler om at være formidler på fire forskellige måder. Du er en formidler for kunstnerne, for publikum, for en institution – og så er du en formidler af perspektiver,” siger Konaté. 

Som selvstændig kurator skal man konstant have fingeren på pulsen i kunstverdenen. Konaté deltog sidste år i Art Weeks internationale kuratorbesøgsprogram, og den slags initiativer er vigtige for netværksskabelse og udveksling af perspektiver, siger hun. For en selvstændig kurator foregår et samarbejde ved, at enten en institution inviterer, at man selv finder på et projekt og pitcher det, eller at en kunstner tager initiativ til et samarbejde. 

Kuratorisk fokus
Kuratoren arbejder i et krydsfelt mellem kunstner og udstillingssted, mellem arkiv og nutid. “Når jeg arbejder kuratorisk, er mit mål altid at bringe et nyt perspektiv og en ny vinkel. Det er vigtigt, at folk føler, at de konstant lærer noget nyt af mine projekter, og det er derfor research er så integreret en del af mit arbejde.”

Arkivarbejdet er for kuratoren en måde at arbejde med politiske diskurser og problematikker, som vi oplever i dag, men som faktisk har eksisteret siden kolonitiden. 

For Konaté er det vigtigt at være i kontinuerlig sparring med kunstneren – arbejdet handler om at have føling med kunstneren, deres projekt og essens. I forbindelse med Jeannette Ehlers kommende udstilling blev Konaté kontaktet af kunstneren og spurgt, om hun ville co-kuratere med kurator Lotte Løvholm.

Ny udstilling på Charlottenborg
Udstillingen Archives in the Tongue: A Litany of Freedoms åbner under Art Week og kan opleves på Charlottenborg fra d. 10.7.22. I udstillingen trækker Ehlers på sin afro-caribiske baggrund og viderefører sit kunstneriske arbejde med dansk kolonihistorie. Archives in the Tongue: A Litany of Freedoms sammenspiller og sammenfletter både film, performance, fotografi og installation. Som titlen antyder trækkes der på spiritualitet, frihed, orale arkiver og en stor tradition for mundtligt overleveret historie og kultur. Fortællinger, som ligger uden for offentlige institutioner, men arkivalier, der har været centrale for den afrocaribiske kultur. Selv kroppen blev en måde at fortælle på: slavegjorte kvinder flettede flugtruter ind i deres hår, som en måde at hjælpe andre mod friheden. 

Det er meningsfuldt for Konaté at arbejde med afrikansk historie og kultur i en nutidig nordisk kontekst. “Det er ikke særlig ofte, at vi støder på perspektiver for afrodanske fortællinger” siger Konaté. “Vi ved rigtig meget om andre perspektiver på sorthed, men faktisk er der lidt forståelse af det fra et nordisk perspektiv. Udstillingen vil gerne prikke til, at vi forøger vores horisont i forhold til at forstå os selv.” 

Den mytiske healer-figur Moko Jumbie er en central akse for udstillingen. Moko Jumbie, en caribisk ånd, der går på stylter, rejste med slavegjorte mennesker fra Vestafrika for at beskytte sit folk i Caribien, fortæller Konaté. Historien om Moko Jumbie er væsentlig for identitet og selvforståelse på mange caribiske øer. I udstillingen på Charlottenborg er Moko Jumbie fulgt med sit folk fra Caribien til København for at beskytte sit afrodanske folk. “Så det er en udstilling, som rigtig gerne vil belyse spiritualitet og migrationshistorie fra forskellige perspektiver,” siger Konaté.

 

Af Mai McDonald

Del artiklen

'Mød kuratoren Awa Konaté'

Facebook