Årets seminar: Aesthetic Agency – Please engage me!

Årets seminar: Aesthetic Agency – Please engage me!

Art Week bød sammen på SMK - Statens Museum for Kunst på stort seminar - deltagerne var både de internationale fagfolk fra udlandet, som Art Week havde inviteret til byen og almindeligt publikum Foto: Christian Brems

Hvilken rolle og effekt har kunsten i en tid præget af pandemi, klimakrise og polarisering? En tid, hvor mange vil sige, at det på samme tid er behov for forskellige stemmer, og hvor det bliver mindre plads til omsorg? De spørgsmål var springbrættet for foredrag og panelsamtalerne, da Art Week og SMK – Statens Museum for Kunst sammen indbød til seminar under årets Art Week. Her mødtes kuratorer og kunstnere  for sammen at diskutere kunstens mulighed for handling i det æstetiske felt. I løbet af dagen blev det diskuteret, hvordan aktivisme og æstetisk praksis overlapper, og specielt ideer om omsorg blev udforsket. 

Seminaret var en central del af Art Weeks program. Seminaret knyttede Art Weeks program for fagfolk, og Art Weeks åbne program for alle kunstinteresserede københavnere sammen. Her kom tilrejsende og lokale kuratorer, fagfolk, kunstnere, men også privatpersoner til for at deltage i seminaret Aesthetic Agency – Please engage me! Seminaret fandt sted i SMK’s smukt beliggende auditorium og i museets skulpturgade. 

Camilla Jalving, vicedirektør for Samling, Forskning og Bevaring ved SMK – Statens Museum for Kunst startede dagen med at holde velkomsttale og berette om dagens videre program. Efter hende fulgte en indføring i forskellige omsorgspraksiser i kunsten, dets muligheder og begrænsninger, ved Helena Rackitt, Reader in Curating in the Art Department ved Goldsmiths, University of London. Rackitt blev selv efterfulgt af to panelsamtaler. Under titlen ‘Aesthetic agency, curatorial and institutional practice’ mødtes kurator og produktionsleder ved Kunsthall Trondheim Carl Martin Faurby, seniorkurator ved Munch Museet Tominga Hope O’Donnell, og kunsterduoen  Kirsten Astrup & Maria Bordorff. Efter frokost mødtes kunstnerne Louka Anargyros, Rikke Luther og Mette Winckelmann til en samtale om ‘Aesthetic agency and artistic practice’. Det var ikke kun samtalen, som stod på programmet, kunstner Signe Vad holdt også en workshop som derefter  indgik i hendes performance Corridors of Voices – Time to speak up and listen to the birds – hvilket afsluttede dagens program. 

 

Del artiklen

'Årets seminar: Aesthetic Agency – Please engage me!'

Facebook