Nyt galleri holder til i en kælder på Tagensvej

Nyt galleri holder til i en kælder på Tagensvej

Lagune Ouest ligger i kælderen under Netto. Foto Kim Roslyng

I en kælder på Tagensvej ligger en af byens nye gallerier, skabt af gallerist Nikolaj Stobbe. 

Nikolaj Stobbe peger på en række byggeforeningshuse, der er nabo til hans nyåbnede galleri, Lagune Ouest på Tagensvej:

“De hedder Frikadellely”, siger han og fortæller, at det er gamle arbejderboliger, der har fået kælenavn efter fortidens madduft, som hang i luften på den lille stikvej på ydre Nørrebro.

Nikolaj Stobbe. Foto: Kevin Malcolm

Hans galleri, som ligger overfor Frikadellely, har ikke taget navn efter kvarteret, men efter en fiktiv strandby opfundet af forfatteren J. G. Ballard. Lagune Ouest er stort set ubeskrevet og figurerer kun som naboby til den mere kendte Vermilion Sands, der også lægger navn til bogen.  

“Lagune Ouest er et uudnyttet potentiale, hvor nye tanker om og måder at bedrive galleri på kan udfolde sig”, siger Stobbe og tilføjer “Trods navnet er galleriet forankret i lokalet her”, mens han viser vej ind til det 80 kvadratmeter store kældergalleri.

I løbet af Art Week kan man på cykel deltage i gallerivandringen “Skitser, bøger og en kælder under Netto”, der afsluttes med en finissage på udstillingen Vista med værker af de to københavnere Emilie Bausager og Asta Lynge på Lagune Ouest.

“Størstedelen af de kunstnere jeg arbejder med er lokale og bor og arbejder i København,” siger Nikolaj Stobbe, som gør sig mange tanker om, hvordan et kommercielt galleri anno 2021 skal fungere i forhold til kønsbalance, repræsentation af minoriteter og klima:

“Kunstbranchen er kendt for at være en stor synder. Så det at arbejde med lokale kunstnere er et af de første tiltag for at reducere CO2-udslippet,” siger han og understreger, at der ikke er tale om regler.

“Jeg forholder mig til de ting i forhold til hver enkelt udstilling.” Det kan måske lyde en smule uplanlagt, men Stobbe tror, at det er vigtigt ikke at låse sig fast i en bestemt forretningsmodel samtidig med, at det er hans ambition at blive et af de bedste steder for at se og købe samtidskunst. Stobbe er kunsthistoriker og ikke forretningsmand. Han har ti års erfaring i galleribranchen og det er den ballast, han vil bruge til at drive sit galleri:

“Der er mange dygtige kunstnere, der bor og arbejder i Danmark, men de har ikke alle et galleri eller et sted at blive repræsenteret. Jeg elsker det sociale omkring kunst. Jeg elsker at lave kunstudstillinger og tale med kunstnerne om deres værker og processen. Nu i den kommercielle kontekst, ser jeg også frem til at sælge. Jeg troede aldrig, det ville komme over mig, men jeg kan mærke, at nu har jeg en stab af kunstnere, som jeg er økonomisk ansvarlig for, så jeg er helt klar til at kaste mig ud i den del af arbejdet.”

På spørgsmålet, hvad en kunstglad københavner eller turist skal få ud af en tur til ud det gamle arbejderkvarter på Tagensvej, svarer Stobbe hurtigt: “Du skal have oplevelsen af at se en god udstilling og blive mødt af et menneske, der ikke kræver, at du nødvendigvis køber noget. Her skal det handle om glæden ved at udstille kunst og give gæsterne en god oplevelse.”

Lagune Ouest

Tagensvej 85, kælderen

2200 København

https://www.laguneouest.com/

Gratis adgang

Galleriet Lagune Ouest er stiftet af Nikolaj Stobbe og åbnede i juni 2021. Galleriet deler lokale med det ikke-kommercielle udstillingsted Vermilion Sands såvel som syv kunstnere har atelierer i de tilstødende lokaler. 

Del artiklen

'Nyt galleri holder til i en kælder på Tagensvej'

Facebook