Her stiller kunsten samtidsdiagnoser

Her stiller kunsten samtidsdiagnoser

Rhea Dall. Foto: Overgaden

Kunsthalen O–Overgaden ligger på Christianshavn og presentærer især de unge samtidskunstnere

En af byens ældre kunstinstitutioner ligger på Christianshavn med udsigt til byens kanaler. Det er O–Overgaden, som har navn efter gaden, hvor udstillingsstedet ligger. Sidste år begyndte Rhea Dall som ny leder, og hun er ikke i tvivl om, hvad O–Overgaden kan tilbyde i forhold til samtidskunsten:

”Der er en splittelse i det kunstneriske økosystem. Ikke bare i København, men i hele Danmark. Lidt hårdt skåret kunne man sige, at der er de kunstnerdrevne udstillingsteder såsom Bizarro, Institut Funder Bakke og Red Tracy på den ene side, og store, glossy institutioner som Kunsten i Aalborg eller Charlottenborg på den anden side. Der mangler et grosted for kunstnerne mellem de store og små.”

O–Overgaden har været det trinbræt, siden stedet blev etableret i 1986, men splittelsen findes stadig, fortæller Dall:

”Det er helt essentielt, at der er en mulighed for at unge kunstnere, der har haft udstillinger på egne eller selvorganiserede steder, kan få lov til at vise, at de kan arbejde i stor skala og at de får mulighed for at prøve at arbejde med en institution, der støtter og hjælper med at være megafon ud til den større verden.”

Før Dall kom til O–Overgaden, var hun i mange år leder i den norske kunstverden. Da hun kom til København, oplevede hun til sin store glæde en stærk scene for samtidskunst.

”Noget af det jeg kan se, der rører sig voldsomt blandt kunstnerne, er dét at være et individ i verden, at finde plads, skabe kollektiver og nye modeller for samliv. Det handler om, hvordan vi behandler hinanden, og hvordan vi tager den danske kulturarv alvorligt – dette dækker alt fra spørgsmål om opløsningen af en kønnet binaritet til, hvordan vi taler om Danmarks tid som kolonimagt. Disse spørgsmål er der kommet et enormt fokus på i samfundet og i samtidskunsten – og det er utrolig vigtigt.” Disse tematikker understreges i særdeleshed af de aktuelt udstillende kunstnere Ida Thorhauge og Carl Emil Jacobsen samt kurator Mathias Kryger, der kan opleves på O–Overgaden under Art Week. Thorhauges malerier bryder med binære kønsopfattelser i kunstens symboltunge motiver. Jacobsens skulpturer materialiserer undersøgelsen af kroppens relation til naturen og Krygers kuratering af udstillingen Psychopathia Sexualis undersøger psykopatologiseringen af køn, sex og seksualiteter i den hjemlige kunsthistorie. 

Dall fortæller, at kunstnerne med deres værker ofte stiller en samfundsdiagnose, og det er er disse vildtvoksende bud på nye visuelle veje i verden, O–Overgaden skal sende videre ud til offentligheden. Derfor vil hun arbejde for, at O–Overgaden skal give besøgende mere end oplevelsen af eksperimenterende kunst og nye stemmer. Det skal være et forum og et mødested:

”O–Overgadens titel som ”Institut for samtidskunst” stammer tilbage fra en tid med fokus på diskursiv kunst i 1990erne. I dag skal O–Overgaden ikke blot skabe rum for en akademisk eller intellektuel samtale, der skal også være plads til den kropslige oplevelse af et møde, og det er derfor, at jeg godt kan lide idéen om et forum – og tanken om at bruge forkortelsen ”O” som logo, fordi cirklen er et tegn for inklusion, solidaritet og selvfølgelig et frækt, forførende hul, kroppen suges ind i,” fortæller den nye leder.

Overgaden

Overgaden neden vandet 17

1414 København K

https://overgaden.org/

Gratis adgang

Udover at Overgaden viser 8-10 soloudstillinger årligt har Rhea Dall tømt sit chefkontor, som i en toårig periode skal fungere som udstillingsstedet AYE-AYE. Her skaber de to kunstnere Nina Beier og Simon Dybroe Møller en institution i institutionen, hvor de kuraterer udstillinger med andre kunstneres værker og kulturgenstande. 

Del artiklen

'Her stiller kunsten samtidsdiagnoser'

Facebook