Q&A: Ahmad Siyar Qasimi 

Om Remmen Fonden Kunstpris

For sjette år uddeles Remmen Fondens Kunstpris. Juryen består af kunstsamlerne Arne Wulff og Barbara Husted Werner, billedkunstnerne Bjørn Nørgaard og Søren Sejr, dekan Sanne Kofod Olsen og bestyrelsesmedlem Mette Remmen.

Q&A: Ahmad Siyar Qasimi 

Portræt af Ahmad Siyar Qasimi. Foto: Kunstnerens eget

Ahmad Siyar Qasimi er en af fem nominerede til Remmen Fondens Kunstpris 2021. De nominerede arbejder med alt fra stål-installationer og keramikkens hårde ler til maleriets bløde lærreder, lyskunst og Virtual Reality. Ahmad Siyar Qasimis impressionistiske malerier beskæftiger sig med historien, men skriver sig ind en moderne radikal transformerende verden.

Q: Hvordan påvirker Covid-situationen dig og din kunstneriske praksis? 

A: Covid-situationen har påvirket mig på både godt og ondt. På det kunstneriske plan har jeg været heldig ikke at være ramt af aflysninger, modsat mange af mine kollegaer og gode venner, som har måttet aflyse eller udskyde vigtige udstillinger – udstillinger som de i nogle tilfælde har arbejdet på i årevis. I de første par måneder af nedlukningen værdsatte jeg den fred og ro, der sænkede sig over København. Det var smukt at opleve folk tage vare på hinanden. Omvendt har der været en masse afsavn. Det har været nedslående at være vidne til de hårde økonomiske og menneskelige omkostninger, som nedlukningen har haft for kulturlivet, og trist at opleve den tøvende politiske vilje til at prioritere dette område. For mig personligt har bl.a. litteraturen været en vigtig trøst under krisen.

Tom Christoffersen - Allegro, oil on Canvas, 180x190 cm, 2021
I en verden af konstant billedstorm er Ahmad Siyar Qasimis impressionistiske malerier et frisk pust til den danske kunstscene i hælene på mestre som Bonnard og Vuillard og med stor inspiration i flamsk stilleben. Qasimis malerier skildrer ikke en verden, hvor intet er virkeligt, og alt er simuleret. De prøver snarere at fange et uendeligt komplekst og konstant transformerende netværk af virkeligheder og fiktioner – altid med den gennemgående tematik om en afspejling af sin samtid. Ahmad Siyar Qasimi, Allegro, oil on Canvas, 180×190 cm, 2021. Foto: Galleri Tom Christoffersen

Q: Hvilke tanker har du gjort om kunstens betydning for samfundet, og hvordan påvirker dette din praksis? 

A: Kunstens betydning for samfundet er for mig altafgørende. Kunsten er et af felterne i åndslivet, hvorfra nye ideer udspringer og hvor frihed er det ultimative mål. Disse værdier modvirker dogmatisme og totalitære tendenser, og det har alle samfund brug for. Kunsten kan hverken reduceres til underholdning, luksus eller social status.

Men det forpligter mig også som kunstner til at forholde mig til samfundsmæssige anliggender, og som billedkunster særligt til den stadigt stigende storm af billeder, som kommer til os gennem skærme, og omgiver os allevegne. Øjebliksbilleder bliver næsten øjeblikkeligt til fortid, adskilt fra nutid og fremtid af en ophobning af helt og delvist fortrængte billeder. Som kunster vender jeg ansigtet imod denne mur, og stiller mig kritisk over for dens kernemotiver. I arbejdet med maleriet som medie er langsommelighed, u-reproducerbarhed og eftertænksomhed vigtigt, fordi oliemaling tørrer langsomt og gør modstand. Du må forholde dig til maleriets tunge historie, hvilket ikke er begrænsende, men tværtimod åbner nye potentialer.

Q: Hvor bevæger din kunst sig hen, og er der noget, der interesserer dig netop nu? 

A: I det seneste år har jeg beskæftiget mig med en form for genremaleri, primært blomstermotiver. Jeg synes, der er nogle interessante muligheder i den flamske stilleben-tradition. Jeg har især været inspireret af malerierne fra den periode, som både havde dekorative, men vigtigere endnu, også et allegorisk aspekt, der gjorde læsningen kompleks. Det kan ses i mit værk ”Allegro”, som forestiller et lille blomstrende kirsebærtræ i et vildtvoksende krat. Titlen er betegnelsen for en musikalsk passage i livligt tempo indenfor klassisk musik. Formen understøtter malehandlingen, og peger her på billedets rytme og opbygning. Hvert enkelt strøg i maleriet er i sig selv en abstrakt klat maling, der danner formen af et kronblad. Når motivet understøtter den maleriske handling, opstår der et allegorisk forhold.

Ahmad Siyar Qasimi 

Billedkunstner
Født i Kabul 1986
Bosat i København
Uddannelse: MA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2014
Repræsentation: Galleri Tom Christensen (DK)
Vigtige udstillinger: Snug Outlooks on a Windy World 2019 hos Galleri Tom Christoffersen og Lines of Flight 2016 hos Galleri Tom Christensen.

Del artiklen

'Q&A: Ahmad Siyar Qasimi '

Facebook