Q&A: Amalie Jakobsen

Om Remmen Fonden Kunstpris

For sjette år uddeles Remmen Fondens Kunstpris. Juryen består af kunstsamlerne Arne Wulff og Barbara Husted Werner, billedkunstnerne Bjørn Nørgaard og Søren Sejr, dekan Sanne Kofod Olsen og bestyrelsesmedlem Mette Remmen.

Q&A: Amalie Jakobsen

Portræt af Amalie Jakobsen. Foto: Kunstnerens eget

Amalie Jakobsen er en af fem nominerede til Remmen Fondens Kunstpris 2021. De nominerede arbejder med alt fra stål-installationer og keramikkens hårde ler til maleriets bløde lærreder, lyskunst og Virtual Reality. Med klare linjer til modernismen og dens præcise sprog arbejder Amalie Jakobsen med skulpturer og installationer som presser vores forståelse af jord, rum og fremtid.

Q: Hvor bevæger din kunst sig hen, og er der noget, der interesserer dig netop nu?

A: Jeg er optaget af at følge, hvordan vores relation til ydre rum er lige nu og vil se ud i fremtiden. Hvad er det næste trin, når vores civilisation har tømt Jorden for dens ressourcer? Hvordan ændrer det den måde, vi lever på i fremtiden, og hvor får vi vores ressourcer fra? Hvordan vil udvindingen af vand ændre vores tilstedeværelse i ydre rum? Vil en krig begynde eller afgøres i rummet? Hvordan ændrer satellitter måden krig udføres på Jorden? Hvilken forskel kan rumkrigsførelse gøre på jorden? At engagere sig i disse spørgsmål har aldrig været vigtigere, da brugen og udbredelsen af satellitter og ruminfrastruktur er blevet afgørende for moderne militær, økonomisk magt og vores daglige kommunikation. Denne research vil kulminere i en soloudstilling ved GL STRAND til november, der udforsker relationen mellem minedrift og asteroider.

Amalie Jakobsen, Orbital Harvest, 2021. Future Gallery, Berlin, 2021. Foto: Andrea Rosetti
Med klare linjer til modernismen og dens præcise sprog arbejder Amalie Jakobsen med skulpturer og installationer som presser vores forståelse af jord, rum og fremtid. I farver og geometri skaber hun kontraster som udfordrer gennem deres form men samtidig en balance for deres rum. Værkerne er ikke blot installatoriske men i høj grad også performative, da de gennem deres form i sig selv og deres rum skaber en kropslighed for beskueren. Amalie Jakobsen, Orbital Harvest, 2021. Future Gallery, Berlin, 2021. Foto: Andrea Rosetti

Q: Hvilken proces går du gennem fra en idé til et færdigt værk?

A: Udviklingen af et kunstværk begynder med en research fase, hvor jeg læser fiktion og teori, samt lytter til podcasts indtil jeg støder på et koncept der for mig har et skulpturelt potentiale – både kommunikerer til vores følelser og intellekt. Et eksempel er installationen Orbital Harvest udstillet ved Future Gallery i Berlin. Installationen stræbte efter at visualisere eftervirkningerne af, hvordan et asteroidebælte føles efter at robotter har ført minedrift på asteroiderne for deres ædelmetaller. Jeg havde et klart billede af en tom sten-lignende form, der skabte associationer til et udhulet æble, som var blevet spist af en orm. Dernæst eksperimenter jeg på mit metalværksted, til jeg når frem til et værk. Der afprøver jeg forskellige svejseteknikker, relationen mellem forskellige metaller, patinering etc.

Q: Hvilke tanker har du gjort om kunstens betydning på samfundet, og hvordan påvirker dette din praksis?

A: Kunsten er magtfuldt, fordi den potentielt kan påvirke vores kultur, politik og økonomi – da den ikke er separat fra samfundet, men en integreret del. Det er op til hver individuel kunstner, hvordan de ønsker, at deres kunst skal forholde sig til samfundet. For mig har det ændret sig i takt med, at jeg udvikler mig som kunstner. Mine abstrakte skulpturer og installationer undersøger, hvordan former og farver artikulerer og ændrer vores perception på rummet. Hvordan bevægelsesmønstre er defineret eller ændret. For mig har sådanne spørgsmål uundgåeligt politiske, sociale og økonomiske dimensioner, da de er grundstenene for, hvordan vi handler og kommunikerer i samfundet. Den seneste installation Orbital Harvest og min kommende udstilling ved GL STRAND tager begge udgangspunkt i et near-future-scenario, der indirekte er et kritisk spejlbillede på vores civilisations udvikling siden den industrielle revolution og hvordan vi har anvendt jordens ressourcer, som vi på nuværende tidspunkt er på kurs til at gentage i ydrerum.

Om Amalie Jakobsen

Skulptør og installationskunstner
Født i 1989
Bosat i Berlin
Uddannelse: BA in Fine art Goldsmiths University, London i 2014
Repræsentation: Galleri Brandstrup (NO) og Gether Contemporary (DK)
Vigtige udstillinger: PROOON hos Efrain Lopez Gallery, Chicago, US og WRONGDOERS hos Gether Contemporary.

Del artiklen

'Q&A: Amalie Jakobsen'

Facebook