Kunstfestival med fokus på mødet med kunstnerne selv

Kunstfestival med fokus på mødet med kunstnerne selv

Kunst med et aktivistisk udgangspunkt er ét af de felter, som årets Art Week sætter lys på. Et aktuelt eksempel er Helbredelsen, en kunstparade i Lundtoftegadekvarteret. Foto: Jan Falk Borup

Kunstfestivalen Art Week i København vil to ting: Vise kunstens mangfoldighed og sørge for, at publikum møder de, der skaber kunsten. De mål kan kun nås, fordi Art Week samarbejder med hele kunstscenen. Fra de største på landkortet til de skæveste, måske i byens kant.

“Når København ikke lige er ramt af en pandemi, så kan man jo opleve kunstudstillinger året rundt. Så når vi alligevel har brug for en kunstfestival som Art Week er det ikke for at skabe nye udstillinger. Derimod er vi optaget af, at også et bredere publikum møder kunstens mangfoldighed og af, at vi i samarbejde med kunstscene skaber anderledes møder med de, som skaber kunsten, altså kunstnerne selv”, siger Art Weeks programchef Jan Falk Borup.

“Langt det meste af programmet sikrer vores samarbejdspartnere. Udstillingsstederne tager måske udgangspunkt i en eksisterende udstilling eller et format, de gerne have, at nye publikumsgrupper opdager og lægger så det programindhold i Art Week-festivalen. Samtidig har Art Week også tradition for at organisere ture, som binder kunstscenen sammen på tværs, fx ved at invitere publikum med på en kunstcykeltur i byen.

Art Week viser vej til billedkunsten ved at samle program fra mere end 40 samarbejdspartnere. Derudover har Art Week hvert år et ekstra lys på en bestemt måde at arbejde med samtidskunsten på. I 2021: Kunst, som handler i mødet med verden.

Aktivistisk kunst i byen

“I år har vi ekstra fokus på den del af samtidskunsten, som har et mere aktivistisk udgangspunkt. Tematikken er spændende, mener jeg, fordi netop samtidskunsten har mulighed for at italesætte problematikker i vores fælles samfund og – via kunsten – at pege på mulige løsninger. Endelig har kunstnerne og deres kunst mulighed for at åbne et rum for os andre, hvor der er plads til refleksion. Den kan være af personligt karakter, men når vi ser på kunstnere med en aktivistisk praksisform, så også af mere samfundsmæssig karakter”, siger Jan Falk Borup, Art Weeks programchef.

Kunst, som handler i mødet med verden er også emnet for Art Weeks kunstfaglige seminar. Det afholder vi i samarbejde med Statens Museum for Kunst, læs mere her

 

Bonusinfo:

Et aktuelt eksempel på kunst med aktivistisk udgangspunkt var kunstparaden Helbredelsen, skabt af Marie-Louise Vittrup Andersen og Mette Nisgaard Larsen i samarbejde med adskillige andre kunstnere og lokale beboere i Lundtoftegade. Formålet med den helsebringende kunstparade var at heale boligområdet og få det af den officielle ghettoliste. Det lykkedes. Dagen efter kunstparaden gik gennem området, blev en ny ghettoliste offentliggjort – uden Lundtoftegade på listen.

Del artiklen

'Kunstfestival med fokus på mødet med kunstnerne selv'

Facebook