Årets Art Week-tema: Kunst, som handler i mødet med verden

Årets Art Week-tema: Kunst, som handler i mødet med verden

Kunst med et aktivistisk udgangspunkt er temaet for årets Art Week. Et aktuelt eksempel er Helbredelsen, en kunstparade i Lundtoftegadekvarteret. Foto: Jan Falk Borup

“Med Art Week vil vi vise, hvor mangfoldig samtidskunsten er. Derudover tager vi hvert år et særligt udsnit af samtidskunsten; en tematisk ramme, og sætter ekstra lys på netop dét tema, den måde at arbejde kunstnerisk på. I 2021 er tematikken kunst, som har et aktivistisk udgangspunkt. Det gør vi under titlen Please Engage Me”, siger programchef Jan Falk Borup.

Art Week viser vej til billedkunsten ved at samle program fra mere end 40 samarbejdspartnere. Derudover sætter Art Week hvert år fokus på en bestemt måde at arbejde med samtidskunsten på. I år: Kunst, som handler i mødet med verden.

“I år har vi fokus på den del af samtidskunsten, som har et mere aktivistisk udgangspunkt. Tematikken er spændende, mener jeg, fordi netop samtidskunsten har mulighed for at italesætte problematikker i vores fælles samfund og – via kunsten – at pege på mulige løsninger. Endelig har kunstnerne og deres kunst mulighed for at åbne et rum for os andre, hvor der er plads til refleksion. Den kan være af personligt karakter, men når vi ser på kunstnere med en aktivistisk praksisform, så også af mere samfundsmæssig karakter”, siger Jan Falk Borup, Art Weeks programchef. Han fortsætter:

“Vi venter lidt med at lægge årets program ud, men vi arbejder sammen med flere parter om at præsentere danske samtidskunstnere, som arbejder kunstnerisk og aktivistisk med fx køn, marginaliserede grupper, klima eller andre samfundsmæssige problemstillinger. I Danmark har vi en række kunstnere inden for det her felt, som er anerkendt både nationalt og internationalt. Så også af den grund glæder vi os over, at netop ‘Please Engage Me’ er årets tematiske ramme.”

Årets tematik er også emnet for Art Weeks kunstfaglige seminar. Det afholder vi i samarbejde med Statens Museum for Kunst, læs mere her. ‘Please Engage Me’ bliver også et gennemgående emne i Art Weeks øvrige formidling, her på siden, på vores sociale medieplatforme og i årets Art Week-avis.

 

Bonusinfo:

Et aktuelt eksempel på kunst med aktivistisk udgangspunkt var kunstparaden Helbredelsen, skabt af Marie-Louise Vittrup Andersen og Mette Nisgaard Larsen i samarbejde med adskillige andre kunstnere og lokale beboere i Lundtoftegade. Formålet med den helsebringende kunstparade var at heale boligområdet og få det af den officielle ghettoliste. Det lykkedes. Dagen efter kunstparaden gik gennem området, blev en ny ghettoliste offentliggjort – uden Lundtoftegade på listen.

Del artiklen

'Årets Art Week-tema: Kunst, som handler i mødet med verden'

Facebook