Remmen-nominerede Mathias & Mathias: Kunsten kunne vende samfundet til det bedre

Remmen-nominerede Mathias & Mathias: Kunsten kunne vende samfundet til det bedre

Mathias & Mathias. Foto: Mette Kierstein

Mathias & Mathias gør ikke så højt op i det der med alder og definitioner. Til gengæld er de klare fortalere for kunstens evne til at ændre og forbedre vores samfund. Hvis vi altså gav den lov. Vi har snakket med de to kunsthoveder, der sammen er nomineret til Remmen Fondens Kunstpris.

Forestil jer, at I møder en person, som ikke har stiftet bekendtskab med jeres kunst – hvordan vil I forklare jeres praksis?
Vi skaber rumlige fortællinger. En blandet landhandel af skulptur, tidsbaserede medier og skrift. Vi arbejder typisk ud fra et forlæg – en eller flere karakterer, som vi lader kunsten filtrere igennem. Karaktererne finder vi i litteraturen eller i den offentlige debat. Ofte vil vores værker tage udgangspunkt i kunsthistorien eller steder, hvor kunst og den øvrige virkelighed krydser klinger.

Hvordan er det at være yngre kunstner i 2019?
‘Yngre kunstner’ er et definitionsspørgsmål. Det er ikke et parameter, vi ser os selv ud fra. Dertil ser vi hverken os selv som aspirerende eller etablerede kunstnere. Det kommer nok af, at vi er en kunstnerduo, som består af to forskellige personer med forskellige baggrunde og erfaringsrammer, der har slået pjalterne sammen. Nuvel, vi er unge, men vi er også bare to hoveder, der tænker sammen. I vores tosomhed mener vi både, at vi sprænger rammer for alderstænkning såvel som for den vanlige opfattelse af subjektet.

Mathias & Mathias: <em>Artie</em> på Tranen, 2017. Foto: Jan Søndergaard
Mathias & Mathias: Artie på Tranen, 2017. Foto: Jan Søndergaard

Kan I beskrive jeres proces fra idé til færdigt værk?
Da vi som kunsterduo er to, er dialog selvsagt udgangspunktet for al vores fælles arbejde. Vi starter som regel med at tale om omgivelser og kontekst for det specifikke projekt, gerne på en cafe eller andet offentligt sted. Herefter taler vi om løst og fast, hvilket leder til yderligere associationer og digressioner. På omkring dette tidspunkt begynder der ofte at tegne sig en fælles interesse, som bliver vores forlæg. Tekst spiller også en stor rolle i vores praksis, og skrivning er en måde, hvorpå vi kan samle vores personlige tanker som et fælles tænkende hoved. Da vi ikke har fælles atelier eller bor i samme by for tiden er selve produktionen gerne en lidt interimistisk affære, hvor vi låner et sted eller laver det i vores eget hjem.

Hvilken rolle mener I, at kunsten spiller i vores samfund i dag? Og hvilken rolle burde den spille?
Kunsten er desværre hårdt marginaliseret og udskammet som en interesse for den såkaldte elite. Der er en generel mangel på kunst i debatten og offentligheden, hvilket vi tematiserer i vores praksis, fordi vi tror på kunsten som en essentiel medspiller i et velfungerende samfund. At tænke æstetisk bør ikke kun være forbeholdt fritiden og oplevelsesøkonomiske sammenhænge. Derimod bør kunstens særlige logik kunne bruges som et kontrapunkt til den daglige snusfornuft og rationalitet. En mere dynamisk kunst-rationalitetsdialektik ville kunne vende samfundet til det bedre, tror vi.

Portræt-serie: Nominerede til Remmen Fondens Kunstpris
Remmen Fondens Kunstpris går hvert år til en lovende ung kunstner eller duo, som har gjort sig særligt bemærket på den danske kunstscene. Prisen, der følger med en check på 100.000 kr., bliver uddelt torsdag den 23. maj ved en ceremoni på Hotel d’Angleterre i forbindelse med Art Weeks officielle åbning.

Gennem en række portrætter præsenterer Art Week de fire kunstnernavne, som i år er nomineret til kunstprisen.

Del artiklen

'Remmen-nominerede Mathias & Mathias: Kunsten kunne vende samfundet til det bedre'

Facebook