Remmen-nominerede Kirsten Astrup: kabaretkunst og forførende samfundskritik

Remmen-nominerede Kirsten Astrup: kabaretkunst og forførende samfundskritik

Kirsten Astrup. Foto: Kenneth Varpe

Underholdende kunst kan sagtens være kritisk. Det mener kunstner Kirsten Astrup, der med afsæt i forførende kabaretperformances udfordrer, hvad hun ser som ødelæggende samfundsdiskurser. Art Week har taget en snak med den unge kunstner, som er blandt de nominerede til Remmen Fondens Kunstpris.

Forestil dig, at du møder en person, som aldrig før har stiftet bekendtskab med din kunst – hvordan vil du forklare din praksis?
Jeg arbejder hovedsageligt med musikalsk forførende filmkabareter, der portrætterer det danske velfærdssamfund i forandring. Det foregår oftest i en kærlig undergangsstemning præget af tung makeup, opera og synthpop, hvilket mit værk Urolige hjerte er et eksempel på. Værket blev vist som soloudstilling på Museet for Samtidskunst i 2018 og blev også fremført som performancekabaret på Roskilde Festival samme år. Jeg samarbejder i øvrigt meget med Maria Bordorff og for nyligt er vi officielt blevet en duo. Vi arbejder lige nu på en soloudstilling til Munchmuseet i Oslo.

Urolige hjerte, 2018. Foto: Mads Hoppe.
Urolige hjerte, 2018. Foto: Mads Hoppe.

Hvordan er det at være yngre kunstner i 2019?
Jeg synes, det er skønt at være billedkunstner – jeg har nogle helt fantastiske kolleger, som jeg holder utrolig meget af! Men derudover er det jo for de allerfleste en ret fattig og prekær affære at lave kunst – måske særligt hvis man arbejder med mindre salgbare medier. Derfor er tilskud og legater fra fonde helt afgørende for de fleste kunstnere i dag. Ikke mindst fordi mange kunstinstitutioner ikke har mulighed for at udbetale honorarer, der tilsvarer kunstnerens arbejdsmængde i forbindelse med udstillinger.

Kan du beskrive din proces fra idé til færdigt værk?
Det er altid lyden, der igangsætter et værk for mig. Allerede i forbindelse med research- og interviewfasen går jeg i gang med at komponere musik. Derfor har jeg ret tidligt i processen en række numre, der danner grundlag for hele filmkabareten. Samtidig begynder jeg – inspireret af researchmaterialet – at se mine venner, bekendte og kolleger for mig i alle mulige roller og sammenhænge, og så sker der efterhånden mange ting på én gang. Både kunstnerisk og rent praktisk. Men det første er altid lyden!

Urolige hjerte, 2018. Foto: Mads Hoppe.
Urolige hjerte, 2018. Foto: Mads Hoppe.

Hvilken rolle mener du, at kunsten spiller i vores samfund i dag? Og hvilken rolle burde den spille?
Jeg tror, at mange tænker, at underholdende kunst ikke kan være kritisk. Men sådan er det ikke med kabareten – og sådan var det heller ikke i 1920’erne og 30’ernes tyske kabaretmiljøer, hvor de karikerede den gryende nazisme. Dengang fyrede folk den jo af, fordi de så, at alting var på vej i den gale retning. Måske er der nogle lighedstræk mellem den tid og vores? I Vesten er vore dages problemer måske bare endnu ikke alvorlige nok, til at vi virkelig forstår det? Jeg kan imidlertid ikke se mig selv i øjnene, hvis ikke jeg forsøger at påvirke nogle af de diskurser, jeg synes, er ødelæggende for samfundet. Ellers bliver kunsten meningsløs for mig.

Portræt-serie: Nominerede til Remmen Fondens Kunstpris
Remmen Fondens Kunstpris går hvert år til en lovende ung kunstner eller duo, som har gjort sig særligt bemærket på den danske kunstscene. Prisen, der følger med en check på 100.000 kr., bliver uddelt torsdag den 23. maj ved en ceremoni på Hotel d’Angleterre i forbindelse med Art Weeks officielle åbning.

Gennem en række portrætter præsenterer Art Week de fire kunstnernavne, som i år er nomineret til kunstprisen.

Del artiklen

'Remmen-nominerede Kirsten Astrup: kabaretkunst og forførende samfundskritik'

Facebook