Hvorfor Art Week Copenhagen 2018?

Hvorfor Art Week Copenhagen 2018?

Christina Wilson. Foto: Trine Søndergaard

Det er tydeligt, at København besidder en kæmpe kreativ energi og har et stort kunstnerisk potentiale. Det er denne rigdom af kunst og dens mange platforme, Art Week Copenhagen ønsker at synliggøre, fordi vi kæmper for at præsentere og repræsentere en samlet kunstscene én gang om året.

Kunstbranchen kan i forhold til de andre kulturudtryk – film, musik, teater og sport – have svært ved at trække det store publikum og den fornødne politiske interesse. For at markere sig som branche, er det vigtigt at etablere én stemme at tale fra. Det er denne stemme, Art Week giver hele kunstbranchen én gang om året.

Art Week har gennem flere år bidraget til Københavns status som en vigtig national og international platform for billedkunst. Vi fejrer kunstscenen, og vi fejrer kunstnerne. Vi fejrer de rum, hvor kunsten udstilles, og hvor det lange, seje træk foregår. Dér, hvor meget af kunsten oprindeligt er tiltænkt, og hvor man kan fornemme og forstå konteksten. Og så fejrer vi København, der består af brokvarterer og som altid har haft lokale kunstscener, der bevæger sig derhen, hvor det er muligt at få et lokale til en billig husleje.

I denne forbindelse bør vi nævne, at det bliver sværere og sværere for kunstnere og gallerier at finde billige og egnede lokaler i København. Gentrificeringen er voldsom for tiden, og det presser mange kunstnere ud af byen. Vi bør spørge os selv, hvilken slags by vi ønsker at bo i. Og vi bør give beskeden videre til vores politikere, for meget tyder på, at det er kontraproduktivt at lukke kunstnere og udstillingssteder ude af byen.

Det er os derfor en stor glæde at byde jer velkommen til Art Week Copenhagen 2018. 60 kunstaktører er med i programmet og med det samme antal særarrangementer ude på kunststederne viser det, at København blomstrer af kunstnerisk kreativitet og talent. Vi er 100% sikre på, at I vil opdage en masse kunststeder, I ikke vidste eksisterede. Det er netop det, der er Art Weeks fornemmeste opgave – at vise bredden og kvaliteten af den københavnske kunstscene.

Programmet taler sit eget tydelige sprog for det er nemt at pege på de første 10 store arrangementer, som fortjener et stort og begejstret publikum: Alt_Cph på Fabrikken for Kunst og Design, der danner ramme om en decideret festival for helt ny og international performancekunst; Ferniseringer, koncerter og arrangementer i de bedste københavnske gallerier på Gallery Day&Night, Art Talk og ART BAR på Kunsthal Charlottenborg og Polemik-debat på OVERGADEN. Institut for Samtidskunst om den nye kunstnerrolle, omvisninger og guidede ture på de kunstnerstyrede udstillingssteder, kunst i Metroen og på CBS und so weiter.

Vi har gjort os umage med at programlægge arrangementer ud over hele ugen, men vi kan ikke undgå, at meget ligger oveni hinanden, og det er jo det smukke og dynamiske ved det hele, for så ved I som publikum, at det er en ægte festival, I er med i.

Vi står i dag overfor uoverskuelige konsekvenser af en global klima- og flygtningekrise, imens de politiske systemer har svært ved at skabe forbindelse til det levede liv. Den digitale udvikling har skabt nye måder at agere socialt på, og flere ting fører allerede til en mere ustabil verden både økonomisk og politisk. Tid og rum er på mange måder i skred, og det er sværere for mennesket at orientere sig moralsk og etisk. Her ser vi kunstens mulige rolle som et dialogisk og kritisk rum, hvor spørgsmål, følelser og erkendelser kan opstå med ny kraft.

Faktum er netop, at der er tale om et utal af samfunds- og samtidsopgaver, som kunstnere allerede i dag engagerer sig i – ofte sammen med andre fagligheder. I vores program, og i denne Art Week avis, vil vi forsøge at nuancere blikket og forståelsen af kunsten som rum for samfundet og omvendt.

Kunstscenen og kunsten forandrer sig hele tiden, og derfor gør Art Week det også. Det er vigtigt, at vi følger med og bidrager til at sparre og markedsføre de kunstaktører, som vi samarbejder med. Vi må huske på, at kunst ikke er en naturlighed i et samfund. Plads til kunst er noget, vi skaber, fordi vi kan se, at kunst er vigtigt i et civiliseret samfund. Derfor er Art Weeks fornemmeste opgave at bringe kunsten frem, så et stort publikum kan møde kunsten én gang om året. Vi markedsfører kort og godt de enkelte udstillingssteder ved at præsentere alle de gode udstillinger, kunstværker og interessante historier, som gallerierne, kunstmuseerne, kunsthallerne og de kunstnerstyrede projektrum har sat i verden.

Der er så meget kunst og potentiale derude, og det viser vi i Art Week Copenhagen 2018.

God fornøjelse!

Del artiklen

'Hvorfor Art Week Copenhagen 2018?'

Facebook